Voeding & Gezond bewegen2

Om optimaal te functioneren heeft je lichaam voedingsstoffen nodig. Zonder voedingsstoffen kun je niet leven. Door een overdaad aan informatie over voeding is het moeilijk om te begrijpen welke voeding je nodig hebt, wat goede voeding is en hoeveel je er van nodig hebt.

Iedere mens heeft dagelijks een hoeveelheid voedingsstoffen nodig die door het lichaam verwerkt worden tot brandstof. Die brandstof levert energie voor het in werking houden van allerlei lichaamsfuncties, zoals de aanmaak van nieuwe cellen, afweer tegen ziekteverwekkers, functioneren van de hersenen, de spieren en vele andere functies. Ook in rust verbruikt het lichaam brandstof. De hoeveelheid energie die het menselijk lichaam dagelijks nodig heeft hangt af van het basale metabolisme, dat is de basisbehoefte, die per persoon kan verschillen. Ook voor vrouwen en mannen is dit verschillend. Hoeveel meer energie dagelijks nodig is hangt af van de energie die moet worden gebruikt voor overige activiteiten zoals een actief of minder actief bestaan. Als er meer spiermassa is zal de behoefte aan energie groter zijn.

Als de hoeveelheid voedingsstoffen teveel zijn voor het lichaam om te verbranden dan zal het lichaam deze overdaad omzetten in een reservevoorraad, meestal in de vorm van vetopslag, om dit in geval van schaarste te kunnen aanspreken voor de verbranding.

Goede voeding bestaat uit een combinatie van koolhydraten en vetten (de brandstoffen) en  eiwitten (bouwstoffen), vitamines en mineralen. Teveel eten is onverstandig maar te weinig eten is ook niet goed. Er is een balans nodig, dat wil zeggen: functioneel eten zodat het lichaam goed kan functioneren. Door goede voeding voel je je fit en energiek.  

Wat zijn koolhydraten, vetten en eiwitten?

Koolhydraten worden ook wel suikers of sachariden genoemd. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor je lichaam. Koolhydraten bestaan uit enkelvoudige suikers (monosachariden), tweevoudige suikers (disachariden) of meervoudige suikers (polysachariden). In voedingsmiddelen zitten verteerbare koolhydraten zoals zetmeel en suikers die je lichaam kan gebruiken als brandstof of opslag en niet-verteerbare koolhydraten als voedingsvezels die nodig zijn voor een goede darmwerking.
Koolhydraten zitten in nagenoeg alle voedingsmiddelen en vooral in graanproducten zoals brood en pasta, melkproducten, maar ook in aardappelen, rijst en peulvruchten en in groenten.

Het belangrijkste effect van  teveel koolhydraten op je lichaam is dat suikers die niet direct kunnen worden gebruikt voor energie  door het lichaam worden omgezet in vet en voornamelijk worden opgeslagen in de vetcellen.