Ouderen

Spieropbouw en botversteviging
Als je ouder wordt nemen de massa en de kracht van je spieren af, dat is een natuurlijk proces. Toch ben je nooit te oud om in beweging te komen. Ook als je ouder bent kun je nog werken aan spieropbouw en het verstevigen van de botten. 

Training op maat
Er zijn voldoende oefeningen die je als oudere kunt doen. Op een rustiger tempo en met aandacht voor eventuele fysieke beperkingen. In een training op maat, alleen of in een kleine groep.

Soepel blijven
Het is heerlijk om te kunnen blijven bewegen en te merken dat je ook als oudere nog soepeler kunt worden.

Minder blessures en valpartijen
Door betere spieren krijg je een betere houding en loop en sta je stabieler. Hierdoor verklein je de kans op valpartijen en botbreuken. Door je spieren intact te houden krijg je meer kracht en minder blessures.

Medische fitness
Voor hersteltraining na een blessure, een operatie of ziekte, kan een aangepaste vorm van bewegen nodig zijn, medische fitness is dan zeer geschikt, dit kan bij deStock!

Oefeningen
Bij deStock  bestaat training voor ouderen voor een groot deel uit balansoefeningen, spierversterkende – en botversterkende oefeningen afgewisseld met matig intensieve cardio.

Door het correct uitvoeren van de oefeningen worden de juiste spiergroepen aangesproken.  Daarom worden de houding en de bewegingen  gecorrigeerd. De oefeningen  worden zo nodig aangepast of vereenvoudigd bij kleine pijntjes of beperkingen. Zo zijn de trainingen bij deStock persoonlijk, effectief en doelgericht.

 Zoek dus jouw Stock achter de deur en kom in beweging! 

Bewegen voor ouderen is belangrijk!!

Mobiel blijven
Voor ouderen is het belangrijk om iedere dag te bewegen. Wandelen, fietsen, zwemmen, teamsport, krachttraining of zelfs televisie kijken of bureauwerk doen op een hometrainer. Voldoende bewegen verlaagt het risico op chronische ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten en depressieve symptomen.

De door de Gezondheidsraad vastgestelde  beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen is als volgt:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, gecombineerd met balansoefeningen (extra voor ouderen)
  • Voorkom veel stilzitten.

Als je ouder wordt is het prettig om zo lang mogelijk mobiel te blijven. Zo kun je zelfstandig in je eigen  vertrouwde omgeving blijven wonen en niet teveel afhankelijk worden van anderen. Hoe oud we worden weet niemand, maar hoe we oud worden kunnen we beïnvloeden door een gezonde leefstijl.

Dementie
Voldoende bewegen kan ook een bijdrage leveren aan het deels voorkomen van dementie. Wie flink beweegt zorgt dat het hart sneller gaat kloppen waardoor de hersenen beter doorbloed worden. Mensen die hun hele leven actief zijn gebleven krijgen minder vaak dementie. Dus beweeg iedere dag minimaal een halfuur achter elkaar. Een goed bewegingsprogramma kan de achteruitgang van de hersenen vertragen.

Een groot deel (1/3) van de risicofactoren voor dementie zoals  overgewicht, hoge bloeddruk, roken, depressies, diabetes, hart- en vaatziekten, eenzaamheid en stilzitten kun je zelf beïnvloeden.  Een hoge bloeddruk kun je voorkomen of verlagen door te stoppen met roken, gezond te eten en veel te bewegen. Het gaat erom bewuster te leven en de bloeddruk in de gaten te houden (hoge bloeddruk is verantwoordelijk  voor 16 % van alle dementiegevallen).