Gezond bewegen

Waarom is bewegen nodig?

Bewegen is een hele normale manier voor mensen om zichzelf te verplaatsen, om te kunnen functioneren en ook om gezond te blijven. Het menselijk lichaam is gebouwd om te bewegen, daardoor werkt de bloedsomloop optimaal, blijven de botten en gewrichten soepel en kunnen we tegen een stootje. De laatste vijftig jaar zijn mensen minder gaan bewegen, er is veel  zitten voor in de plaats gekomen. Dat is niet goed voor het lichaam. De voedingsstoffen worden niet goed verbrand en het lichaam wordt zwaarder en minder soepel waardoor bewegen moeilijker wordt.

Waarom is bewegen gezond?

Regelmatig bewegen is nodig om optimaal mobiel te blijven. Regelmatig bewegen heeft een positief effect op je gezondheidstoestand. Het is logisch dat je door lichamelijke beweging soepel en beweeglijk blijft maar ook op de psyche heeft bewegen grote invloed. Voldoende bewegen werkt preventief op allerlei lichamelijke en geestelijke klachten.

Door te bewegen voel je je fit, wordt je minder snel ziek, het gaat vermoeidheid tegen en door bewegen maakt je lichaam stofjes aan, zogenaamde endorfines, die je een plezierig gevoel geven. Door meer te bewegen kun je fijner leven. Bewegen is goed, meer bewegen is beter, daar bestaat geen twijfel over. Hoeveel  je moet  bewegen om gezond te blijven staat in de beweegrichtlijnen van De Gezondheidsraad die de gezondheidseffecten van bewegen onderzoekt.

De Gezondheidsraad adviseert mensen om meer te gaan bewegen, volwassenen wekelijks minstens tweeënhalfuur (150 minuten) matig intensieve inspanning verspreid over diverse dagen. Langer, vaker of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel, dus hoe meer hoe beter!!  Voor ouderen is het tevens belangrijk om balansoefeningen te doen gecombineerd met spier- en botversterkende activiteiten. Ook belangrijk, voorkom veel stilzitten!

Bewegen en sporten

Bewegen kan op veel manieren. Kies een sport of vorm van bewegen die bij je past en die je leuk vindt. Zo kun je het makkelijker volhouden en zorgt bewegen ook voor plezier en ontspanning. Wandelen is een uitstekende vorm van bewegen, je hebt er niet veel voor nodig en iedereen kan het. Ook fietsen is goed, vooral als lopen moeilijker is.  Zwemmen is uitermate geschikt als er door een blessure minder belastend moet worden bewogen. Verder zijn er zeer veel sporten mogelijk, zowel binnen als buiten, individueel of in groepsverband. In iedere gemeente bestaan sportclubs en sportinitiatieven op ieder niveau en iedere leeftijdsgroep.